Home Others PMP Practice Exam Questions – Project Quality Management (Part 5)

PMP Practice Exam Questions – Project Quality Management (Part 5)

478
0
Project Quality Management

Appearing for PMP Certificate Exam? Get the latest updates about PMP Exam changes here. This is part-5 in series of PMP Practice Exam Questions related to Project Quality Management for PMP Certification covering Project Quality Management related questions. In the previous part, we have  discussed about PMP Exam questions related to Project Cost Management.

Checkout our complete PMP Certification Dumps and Practice Tests covering all subject areas, having 5 Practice Tests of 200 question each.

PMP Practice Exam Questions List – Project Quality Management:

Here is the list of PMP Practice Exam Questions related to Project Quality Management.


Question 1:

Which of the following tools and techniques is useful to process work performance data to identify sources of project defects during the Control Quality Process?

  • A) Data analysis
  • B) Salience model
  • C) Schedule model
  • D) Communication model

Correct Answer: A

Check out the solution:

The question is asking for a tool and technique used during the Control Quality process. Data Analysis is a tool and technique of the Control Quality process used to identify source of defects.

PMP Certification Dumps-Project Cost Management

Question 2:

An effective quality audit should be:

  • A) Structured and independent
  • B) Informal and independent
  • C) Informal and internal
  • D) Structured and internal

Correct Answer: A

Check out the solution:

To provide the best results, a quality audit should be a structured process performed by an independent entity.

Question 3:

A control chart should always contain:

  • A) Upper and lower warning limits
  • B) The moving average
  • C) Upper and lower control limits
  • D) Upper and lower specification limits

Correct Answer: C

Check out the solution:

Upper and lower control limits allow the control chart to serve its purpose of indicating when a process is in or out of control.


PMP Exam Prep SeminarPMP Exam Prep Seminar – Pass the PMP on Your First Attempt

  • Joseph Philips via Udemy
  • 168,299+ students enrolled!
  • ★★★★★ (57,916 Ratings)
PMP Certification Exam Prep CoursePMP Certification Exam Prep Course 35 PDU Contact Hours/PDU

  • Andrew Ramdayal via Udemy
  • 13,237+ already enrolled!
  • ★★★★★ (4,429 Ratings)
Master Project Management PMP/PMIProject Management: Master Project Management – PMP/PMI

  • Chris Croft via Udemy
  • 15,940+ already enrolled!
  • ★★★★★ (5,111 ratings)

Question 4:

The Plan-Do-Check-Act (PDCA) cycle as the basis for quality improvement is usually attributed to:

  • A) Deming
  • B) Crosby
  • C) Juran
  • D) Pareto

Correct Answer: A

Check out the solution:

The plan-do-check-act (PDCA) cycle was defined by Shewhart and later modified by Deming.

Question 5:

Which of the following Manage Quality techniques examines problems, constraints, and non-value-added activities that occur during project work?

  • A) Sensitivity Analysis
  • B) Expected monetary value analysis
  • C) Earned Value Analysis
  • D) Process Analysis

Correct Answer: D

Check out the solution:

Process Analysis examines problems, constraints, and non-value- added activities that occur during project work.

Question 6:

The term ———— indicates the degree to which a particular product or service meets requirements, while ————— indicates a category or rank used to distinguish that from other similar items.

  • A) Quality, Grade
  • B) Grade, Standard
  • C) Grade, Quality
  • D) Quality, Standard

Correct Answer: A

Check out the solution:

Grade is a category or rank used to distinguish items that have the same functional use; Quality indicates the degree to which items have meet requirements.

Question 7:

A Planning technique used to provide products, services, and results that truly reflect customer requirements, by translating those customer requirements into the appropriate technical requirements for each phase of project product development, is:

  • A) Six Sigma
  • B) PDCA
  • C) Voice of the Customer
  • D) ISO

Correct Answer: C

Check out the solution:

The correct response is Voice of the Customer. This is one of the non-proprietary approaches to quality management. In this planning technique, the customer’s requirements are exactly met in the finished product during each phase of the project.

Question 8:

Which of the following processes will determine the correctness of deliverables?

  • A) Plan Deliverables
  • B) Plan Quality Management
  • C) Control Quality
  • D) Manage Quality

Correct Answer: C

Check out the solution:

An important goal of quality control is to determine the correctness of deliverables. The results of the execution of quality control processes are verified deliverables. These then input to the Validate Scope process for formalized acceptance.

Question 9:

Sheila is the project manager of a website development project. After a detailed discussion with the project management team, she decides to create an informal, broadly framed Project quality management plan. What would your comment on this be?

  • A) This is incorrect. A quality management plan should be formal and broadly framed.
  • B) This is incorrect. A quality management plan should be formal and detailed.
  • C) This is fine. The project requirements determine the style and detail quality management plan.
  • D) This is incorrect. A quality management plan should be informal and highly detailed.

Correct Answer: C

Check out the solution:

The quality management plan may be formal or informal, highly detailed or broadly framed. Its style and detail are determined by the requirements of the project as defined by the project management team.

Question 10:

Control charts are used to determine the stability of a process. Which of the following best describes the range of the control limits applied on a control chart?

  • A) The control limits are determined using design for X
  • B) The control limits are determined using statistical calculations
  • C) The control limits are provided by the customer
  • D) The control limits are based on cost tolerance

Correct Answer: B

Check out the solution:

The control limits are determined using statistical calculations.


You can find more PMP Practice Exam Questions – Project Quality Management for the PMP Certification here.

Stay in touch as we will be covering all other subject areas of PMP Exam.

Related Articles: