Home Others PMP Practice Exam Questions – Integration Management (Part 1)

PMP Practice Exam Questions – Integration Management (Part 1)

948
0
Integration Management

Are you preparing for the PMP Certification Exam? We are compiling a series of Project Management Certification (PMP) Practice Exam questions. In this PMP Practice Exam first part, we are focusing on Integration Management subject area. We have listed questions on PMP Integration Management with correct answer and solution details. We’ll be covering all subject areas in later parts of this series.

Checkout our complete PMP Certification Dumps and Practice Tests covering all subject areas, having 5 Practice Tests of 200 question each.

PMP Practice Exam Integration Management Questions List:

Let’s dive directly to PMP Practice Exam Questions related to Integration Management.


Question 1:

Few project managers collect lessons-learned information throughout the project’s life. Most tackle this in the final days of the project or, worse after the project is complete. What is the negative consequence of this approach?

Choose the correct option?

  • A) It makes compiling and obtaining project information difficult
  • B) It might result in further expenses on the project
  • C) The project’s NPV becomes zero
  • D) It requires hiring a specialist to do the job

Correct Answer: A

Check out the solution:

When lessons-learned gathering and documentation are postponed till the very end, the project manager must scramble for bits and pieces of project history to compile into a lessons-learned document. Often, because the project is in closeout, the project manager has only a few team members remaining, which makes compiling and obtaining project information from the remaining few resources difficult.

PMP Certification Dumps-Project Cost Management

Question 2:

Does the term Progressive Elaboration incorrectly represent which of the following?

  • A) Rolling wave planning
  • B) Changes to project scope
  • C) Detailing out the product requirements developed during the init process.
  • D) Production of fabrication and construction drawings from the d drawings for a chemical plant.

Correct Answer: B

Check out the solution:

The distinction between progressive elaboration and scope creep needs to be understood since the two terms are different. The changes to scope (especially in an uncontrolled manner) are called scope creep. In contrast, progressive elaboration involves building on or elaborating the output of a previous phase.

Question 3:

Which of the following approaches encourages plan definition but also acknowledges that once work starts, the priorities may change and the plan needs to be updated to reflect this change?

  • A) Waterfall approach
  • B) Adaptive planning
  • C) Predictive life cycle
  • D) Upfront planning

Correct Answer: B

Check out the solution:

Adaptive planning defines a plan but acknowledges that once work starts, the priorities may change and the plan might need to be updated.


PMP Exam Prep SeminarPMP Exam Prep Seminar – Pass the PMP on Your First Attempt

  • Joseph Philips via Udemy
  • 168,299+ students enrolled!
  • ★★★★★ (57,916 Ratings)
PMP Certification Exam Prep CoursePMP Certification Exam Prep Course 35 PDU Contact Hours/PDU

  • Andrew Ramdayal via Udemy
  • 13,237+ already enrolled!
  • ★★★★★ (4,429 Ratings)
Master Project Management PMP/PMIProject Management: Master Project Management – PMP/PMI

  • Chris Croft via Udemy
  • 15,940+ already enrolled!
  • ★★★★★ (5,111 ratings)

Question 4:

Lucy has recently been assigned as the project manager for a new shopping mall construction project. Since the project will span well over five years, Lucy is a bit hesitant to use the current market rates for estimating construction materials cost. The prices have been steadily increasing and the current market rates might not remain valid in the future. Which of the following techniques can Lucy apply to determine her project budget?

  • A) Conduct trend analysis on the cost of materials and use the extrapolate the cost of materials in the future.
  • B) Determine the cost of the project using current market rates and in the total budget by some factor.
  • C) Compute the Net Present Value of the cost of materials and use it to determine the project budget.
  • D) Use  Rolling  Wave  Planning to determine the budget as the project progresses.

Correct Answer: A

Check out the solution:

Conduct trend analysis on the cost of materials and using that to extrapolate the cost of materials in the future is the best response. Trend analysis is used to forecast the future based on past results. This is most probably the only choice available to Sara if she is required to determine the project budget today. Other choices are incorrect as they can’t produce better results.

Question 5:

You just sat through an exhausting change control meeting discussing a change in scope to the project you have worked on for the past seven months. After a lengthy discussion, the change in scope was approved. As the Project Manager, you should now update all the following documentation, except?

  • A) Scope Baseline
  • B) Requirements documentation
  • C) WBS Dictionary
  • D) Project charter

Correct Answer: D

Check out the solution:

It is the project scope statement and not the project charter that should be updated. The project charter contains only the high-level requirements and high-level project description. All of the other documents listed in the other choices should also be updated.

Question 6:

You are having your project team members record the time they spend on different activities during the day, such as programming, electrical, HVAC, etc. This is an example of a tool and technique in what process?

  • A) Manage Communications
  • B) Direct and Manage Project Work
  • C) Monitor and Control Project Work
  • D) Manage Team

Correct Answer: C

Check out the solution:

The Monitor and Control Project Work process tracks and reviews the project’s progress.

To further enhance your skills, you can take the complete PMP Certification Dumps and Practice Tests.

Question 7:

Which option is not representative of the inputs, tools and techniques, and outputs of the Direct and Manage Project Work process?

  • A) PMIS, Project Management Plan, and Deliverables
  • B) Deliverables, Approved Change Requests, and Project Management Information System
  • C) Approved Change Requests, Validated Changes, and PMIS
  • D) Approved Change Requests, Project Management Plan, and Performance Data

Correct Answer: C

Check out the solution:

Validated Changes are not inputs, tools and techniques, or outputs of the Direct and Manage Project Work process.

Question 8:

How can changes be made to a project management plan once the project manager baselines it?

  • A) By generating a change request and having it approved through Perform Integrated Change Control process.
  • B) This is typically done by using a version control system. The project manager creates a new version with the changes and baselines it new baseline.
  • C) This is done by maintaining a revision history or log. The project manager documents the changes in detail and then baselines it.
  • D) A project management plan cannot be changed once it is baseline addendum has to be created to incorporate the changes.

Correct Answer: A

Check out the solution:

Once the project management plan has been baselined, it may be changed only when a change request is generated and approved through the Perform Integrated Change Control process. To keep track of changes, a version control system or a revision log will also be maintained. However, the changed version can be baselined only after approval.

Question 9:

Erica is managing a kitchen tools manufacturing project, which is intended to produce modern cooking ovens. This project is hugely important for the company as well as for Erica‘s career. Although the project scope statement was well-defined and requirements were gathered from stakeholders in the planning phase, many design change requests have come in from customers during project execution. Which of the following tasks must Erica perform to avoid scope creep caused by uncontrollable changes?

  • A) Perform validate scope process and process all changes through the risk responses process
  • B) Perform integrated change control process and process all change requests through the control quality process
  • C) Perform scope control and process all changes through the integrated change control process
  • D) Perform scope control and process all changes through the validate process

Correct Answer: C

Check out the solution:

All scope changes must be controlled in a project through the Control Scope process. However, scope control must also ensure that all changes requested by customers go through the Perform Integrated Change Control process. This way, scope creep can be avoided, and project changes can be managed. Hence, Sara must perform scope control and process all changes through the Integrated Change Control process.

Question 10:

You are managing a highly complex drug manufacturing project, and your sponsor is highly motivated and influential. You are optimistic about the outcome of the project; however, you are unsure about the project approval requirements that measure the project’s success. You would like to document the name of the person who signs off on the project and the criteria that constitute the project’s success. Which of the following documents should you use first to incorporate project approval requirements?

  • A) The scope document
  • B) The project charter
  • C) The approval requirement plan
  • D) The project management plan

Correct Answer: B

Check out the solution:

Project approval requirements must be documented early in the project during the initiation phase. These requirements show the requisites for project success, the names of persons signing off on the project and deliverable requirements. Since the project charter is created in the initiation phase of the project, the project manager must include these requirements in the charter.


You can find more PMP Practice Exam Integration Management related questions for the PMP Certification Exam here.

Stay in touch for other parts in this series for more PMP Practice Exam Certification Questions on subject areas like Scope Management, Schedule Management, Cost Management, etc.

Related Articles: