Home Others PMP Practice Exam Questions – Project Scope Management (Part 2)

PMP Practice Exam Questions – Project Scope Management (Part 2)

498
0
Project Scope Management

Willing to pass the PMP Certification Exam? This is part-2 in series of PMP Practice Exam Questions related to Project Scope Management for PMP Certification covering Project Scope Management related questions. In previous part, we discussed PMP Exam questions related to Project Integration Management.

Checkout our complete PMP Certification Dumps and Practice Tests covering all subject areas, having 5 Practice Tests of 200 question each.

PMP Practice Exam Questions List – Scope Management:

Here is the list of PMP Practice Exam Questions related to Project Scope Management.


Question 1:

Various tools and techniques determine project requirements during the Collect Requirements process. These requirements form the basis for defining the project scope. One of the responsibilities of a project manager is to identify key project deliverables during this exercise. Where are the key project deliverables documented?

Choose the correct option?

  • A) Scope Management Plan
  • B) Requirement Management Plan
  • C) Project Scope Statement
  • D) Accepted Deliverables

Correct Answer: C

Check out the solution:

The project scope Management statement provides the product description, acceptance criteria, key deliverables, project boundaries, assumptions, and constraints about the project. The scope management plan and the requirements management plan are the subsidiary plans of the overall project scope management plan and they detail how the project team needs to manage the project scope and requirements respectively. These plans do not document the actual scope of the project. Accepted deliverables is the wrong answer since deliverables are accepted post-completion and validation, the identification of the key deliverable is done early during the planning of the project. PMP Certification Dumps

Question 2:

The Requirement Traceability Matrix helps in tracing all the following except?

  • A) Requirements to project objectives
  • B) Requirements to project scope
  • C) Requirements to test strategy
  • D) Requirements to project risk

Correct Answer: D

Check out the solution:

Requirements Traceability Matrix is an output of the Collect Requirements process. It is used for tracing requirements to project scope, objectives, and strategy. Tracing requirements to project risk is not a valid use.

Question 3:

The output of the Validate Scope process is accepted deliverables that are formally signed off by the stakeholders. The stakeholders, on some projects, can get involved with the project as early as?

  • A) During the project initiation
  • B) During the project planning
  • C) During the project execution
  • D) During the project monitoring & controlling

Correct Answer: A

Check out the solution:

The stakeholders may get involved as early as project initiation to provide inputs about required quality of deliverables so that Control Quality can assess the performance and recommend necessary changes.


PMP Exam Prep SeminarPMP Exam Prep Seminar – Pass the PMP on Your First Attempt

  • Joseph Philips via Udemy
  • 168,299+ students enrolled!
  • ★★★★★ (57,916 Ratings)
PMP Certification Exam Prep CoursePMP Certification Exam Prep Course 35 PDU Contact Hours/PDU

  • Andrew Ramdayal via Udemy
  • 13,237+ already enrolled!
  • ★★★★★ (4,429 Ratings)
Master Project Management PMP/PMIProject Management: Master Project Management – PMP/PMI

  • Chris Croft via Udemy
  • 15,940+ already enrolled!
  • ★★★★★ (5,111 ratings)

Question 4:

The WBS represents all product and project work. The total work at the lowest levels should roll up to the higher levels so that nothing is left out and no extra work is performed. This principle is also the?

  • A) 100 percent rule
  • B) 80/20 rule
  • C) Pareto’s rule
  • D) Ground rule

Correct Answer: A

Check out the solution:

The WBS represents all product and project work. The total work at the lowest levels should roll up to the higher levels so that nothing is omitted and no extra work is performed. This principle is also called the 100% rule.

Question 5:

A management control point where scope, budget and schedule are integrated and compared to earned value for performance measurement is?

  • A) Code of accounts
  • B) Control packages
  • C) Control account
  • D) Account Plan

Correct Answer: C

Check out the solution:

This is a control account. Control accounts are placed at selected management points of the Work Breakdown Structure (WBS). Each control account may include one or more work packages, but each of the work packages must be associated with only one control account.

Question 6:

A project has gone out of control, and the project manager is trying to bring it back under control. There have been a number of changes to the project scope. Some of these changes resulted in further changes, causing project cost to spiral upward and causing the project to go out of schedule. This is known as:

Choose the correct option?

  • A) Scope creep
  • B) Scope jump
  • C) Project creep
  • D) Scope control

Correct Answer: A

Check out the solution:

Scope creep is the term used to refer to uncontrolled changes in a project’s scope. Scope creep can be a project manager’s nightmare if not properly managed.

To further enhance your skills, you can take the complete PMP Certification Dumps and Practice Tests.

Question 7:

A planning package is a work breakdown structure component below the control account and above the work package with known work content but without:

Choose the correct option?

  • A) Work packages
  • B) User stories
  • C) Schedule activities
  • D) Requirements

Correct Answer: C

Check out the solution:

A planning package is a work breakdown structure component below the control account and above the work package with known work content but without detailed schedule activities.

Question 8:

Product scope is measured against the product requirements, while project scope is measured against:

Choose the correct option?

  • A) The WBS and WBS dictionary
  • B) The project scope statement and its associated WBS and WBS dictionary
  • C) The project requirements and WBS
  • D) The acceptance criteria

Correct Answer: B

Check out the solution:

The project scope is measured against the project scope baseline, which consists of the project scope statement, its associated WBS and the WBS dictionary.

Question 9:

Given multiple alternatives, the group decision method that allows the largest block in a group to decide (even if more than 50 percent of the members of the group do not support the decision) is:

Choose the correct option?

  • A) Dictatorship
  • B) Plurality
  • C) Unanimity
  • D) Majority

Correct Answer: B

Check out the solution:

This group decision-making technique is called Plurality. Even if a majority (where more than 50% of the members support the decision) is not achieved, the largest block in the group makes the decision.

Question 10:

A certain project was in the Collect Requirements phase. The product’s eventual users could not define their requirements. In this scenario, which of the following tools could have helped determine the requirements?

Choose the correct option?

  • A) Interviews
  • B) Prototypes
  • C) Survey
  • D) Questionnaires

Correct Answer: B

Check out the solution:

Prototypes are working models of the expected product before actually building it. The tangible nature of prototypes allows users to experiment with a model of their final product early in the project life cycle and to generate clear feedback. Interviews, questionnaires, and surveys were unlikely to help in this case since the users were struggling to define their requirements.


You can find more PMP Practice Exam Project Scope Management related questions for the PMP Certification here.

Stay in touch as we will be covering all other subject areas of PMP Exam.

Related Articles: