Home Others PMP Practice Exam Questions – Project Schedule Management (Part 3)

PMP Practice Exam Questions – Project Schedule Management (Part 3)

662
0
project schedule management

If you are going to appear for PMP Certification Exam, check out the latest updates about PMP Exam dates. This is part-3 in series of PMP Practice Exam Questions related to Project Schedule Management for PMP Certification covering Project Schedule Management related questions. In the previous part, we discussed PMP Exam questions related to Project Scope Management. 

Checkout our complete PMP Certification Dumps and Practice Tests covering all subject areas, having 5 Practice Tests of 200 question each.

PMP Practice Exam Questions List – Project Schedule Management:

Here is the list of PMP Practice Exam Questions related to Project Schedule Management.


Question 1:

The Create WBS process identifies the deliverables at the ————— level in the Work Breakdown Structure (WBS)

Choose the correct option?

  • A) Lowest
  • B) Any
  • C) Team
  • D) Highest

Correct Answer: A

Check out the solution:

The Create WBS process identifies the deliverables at the lowest level in the WBS, the work package. Project work packages are typically decomposed into smaller components called activities, which represent the work that is necessary to complete the work package.

PMP Certification Dumps

Question 2:

If you want to compress a project schedule, what are two of the recommended alternatives to consider?

  • A) Fast Tracking and Schedule Network Analysis
  • B) Crashing and Fast Tracking
  • C) Resource Levelling and What-If Scenario Analysis
  • D) Crashing and Schedule Network Analysis

Correct Answer: B

Check out the solution:

Crashing and fast-tracking can compress the project’s schedule when necessary but might come at a higher cost and rework potential.

Question 3:

At the end of a project, what will your schedule variance be equal to?

  • A) Zero
  • B) Equal to the total PV
  • C) One
  • D) Equal to the total EV

Correct Answer: A

Check out the solution:

The schedule variance is the earned value minus the planned value. At the end of the project, all of the planned values should be earned, and the difference should be zero.


PMP Exam Prep SeminarPMP Exam Prep Seminar – Pass the PMP on Your First Attempt

  • Joseph Philips via Udemy
  • 168,299+ students enrolled!
  • ★★★★★ (57,916 Ratings)
PMP Certification Exam Prep CoursePMP Certification Exam Prep Course 35 PDU Contact Hours/PDU

  • Andrew Ramdayal via Udemy
  • 13,237+ already enrolled!
  • ★★★★★ (4,429 Ratings)
Master Project Management PMP/PMIProject Management: Master Project Management – PMP/PMI

  • Chris Croft via Udemy
  • 15,940+ already enrolled!
  • ★★★★★ (5,111 ratings)

Question 4:

A technical team can begin to edit a large document 15 days after it begins writing it. What kind of dependency would this represent?

  • A) Start-to-start with a 15-day lead
  • B) Finish-to-finish with a 15-day lead
  • C) Start-to-start with a 15-day lag
  • D) Finish-to-start with a 15-day lag

Correct Answer: C

Check out the solution:

The relationship between the two tasks would be represented as a start-to-start with a lag of 15 days. A lag directs a delay in the successor activity.

Question 5:

In a project, Activity A has a duration of four days and begins on the morning of Monday the fourth. The successor Activity, B, has a Finish-to-Start (FS) relationship with A. The Finish-to-Start relationship has two days of lag, and Activity B has a duration of three days. If Saturday and Sunday are non-working days, which of the following statements is true?

  • A) Total elapsed days (completing both activities) is seven days
  • B) Activity B will be completed by the end of the day on Thursday, the 14th
  • C) Activity B will be completed by the end of the day on Friday, the 15th
  • D) Activity B will be completed by the end of the day on Tuesday, the 12th

Correct Answer: B

Check out the solution:

Activity A has a duration of 4 days and completes by end of the day on Thursday, 7th. There is a 2-day lag, and since Saturday and Sunday are non-working, Activity B can begin only on Tuesday, 12th. Activity B has a duration of 3 days and completes by end of the day on Thursday, 14th.

Question 6:

Which of the following statements regarding Resource Leveling and Resource Smoothing is correct:

  • A) Resource Smoothing can cause the original critical path to change, Resource Leveling doesn’t alter the project’s critical path.
  • B) Both Resource Leveling and Resource Smoothing can alter the pro critical path.
  • C) Neither Resource Leveling nor Resource Smoothing alters the pro critical path.
  • D) Resource Leveling can cause the projects’ critical path to change, Resource Smoothing doesn’t alter the project’s critical path.

Correct Answer: D

Check out the solution:

Resource Leveling can cause the projects’ critical path to change, while Resource Smoothing doesn’t alter the project’s critical path.

To further enhance your skills, you can take the complete PMP Certification Dumps and Practice Tests.

Question 7:

Sara is managing a website development project in an agile environment. She wants to create a burndown chart to present the project’s progress to the stakeholders. She adds a diagonal line representing the ideal burndown and a line for daily actual remaining work. She now needs to show the likely variance at the iteration completion. What should she do?

  • A) Add a forecast trend line to the ideal burndown line
  • B) Add a correlation line between the daily actual remaining work an ideal burndown
  • C) Add a forecast trend line to the daily actual remaining work
  • D) Add a median line between the daily actual remaining work and the burndown

Correct Answer: C

Check out the solution:

A trend line should be added to the daily actual remaining work to forecast the completion.

Question 8:

Predicting future performance based on historical events is called…..?

  • A) Historical analysis
  • B) Trend analysis
  • C) Parametric analysis
  • D) Pareto analysis

Correct Answer: B

Check out the solution:

The schedule variance is the earned value minus the planned value. At the end of the project, all of the planned values should be earned, and the difference should be zero.

Question 9:

Which of the following is not an example of parametric estimating?

  • A) Activity duration estimated based on the number of drawings multiply by the number of labor hours per drawing.
  • B) Activity duration estimated based on the number of labor hours per for cable installation.
  • C) Activity duration estimated based on the square footage in construction
  • D) Activity duration estimated based on the actual duration of a similar previous project.

Correct Answer: D

Check out the solution:

Estimated activity duration based on the actual duration of a previous similar project is an instance of analogous estimating. The other three choices are examples of parametric estimating.

Question 10:

In a small office construction project, the following activities are scheduled in sequence.

  • i) Digging and pouring footings: five days.
  • ii) Working on the slab and pouring: three days.
  • iii) Framing the floor: five days.
  • iv) Wall framing: four days.
  • v) Roof framing: six days.
  • vi) Insulation and drywall: seven days.
  • vii) Interior doors and trim: three days.
  • viii) Hardware and fixtures: two days.

What is the minimum time to complete the project if all activities are on a critical path except activity viii, and activity iii is delayed by one day?

  • A) 32 days
  • B) 33 days
  • C) 34 days
  • D) 35 days

Correct Answer: C

Check out the solution:

A critical path has a zero total float. This means that any delay in the critical path activity delays the project finish date. In other words, the critical path gives the minimum time required to complete a project. In this case, adding the durations for all critical path activities gives the minimum time required as 33 days. If activity iii is delayed by one day, then the minimum time required to complete the project will also be delayed by one day, so the minimum time becomes 34 days.


You can find more PMP Practice Exam Project Schedule Management related questions for the PMP Certification here.

Stay in touch as we will be covering all other subject areas of PMP Exam.

Related Articles: